05/10/2023
Dankzij Toerisme Vlaanderen mocht ik met collega bier gidsen en brouwers gisteren het fel besproken Belgian Beer World museum in de Beurs van Brussel bezoeken! Ik had jullie een uitgebreid verslag beloofd, dus hier is het! 🏦🍻
Ik schreef er al eerder een stukje over (zie link in de comments) en was redelijk... hmmm, laat het ons "bezorgd" noemen over hoe onze Belgische Biercultuur in beeld zou gebracht worden. En laat ik direct beginnen met één straffe statement: Je moet absoluut het museum bezoeken! Maar laat het niet om de redenen zijn waar ik op gehoopt heb. 🤔
Want de ster is eigenlijk De Beurs zelf. Het statige en volledige gerenoveerde gebouw uit de 19de eeuw is een parel om te aanschouwen en hoe de subtiele art-deco elementen in de gebruikte typografie en gouden lijntjes doorheen het museum in conversatie gaan met de eclectische Franse stijl van het voormalig beursgebouw is een esthetische ervaring om U, of zelfs VOUS, tegen te zeggen. En het is geen probleem dat het hoogtepunt van het museum het gebouw is waarin het gevestigd is. Want dit monument is voor de Brusselaar, en de Belg bij uitbereiding, altijd al een bijzondere plek geweest. Het is waar we na het werk of voor een optreden in de AB afspraken om iets te gaan drinken, het is waar we collectief samenkwamen om te rouwen na de aanslagen, het is waar we stilstonden bij Witte Marsen en andere broodnodige protesten. 🙏
Het is wel een probleem dat als het museum niet in De Beurs was geweest, ik het veel moeilijker zou gehad hebben een bezoek aan te raden. 😓
Laat ik bij het (zelfs uiterst) positieve beginnen: de afwerking en presentatie van elk onderdeel en onderwerp is zeer inventief, origineel, meestal erg duidelijk en voornamelijk ook erg mooi uit- en afgewerkt (maar meer daar over later, want ook hier zijn soms barsten in de marmer).
De nadruk ligt op de cultuur eerder dan het echte brouwproces, een keuze wat je kan beargumenteren met "daar leer je misschien toch meer over als je een echte brouwerij bezoekt", en dat lijkt me absoluut de juiste keuze. En die cultuur gaat breed en gaat naar onderwerpen die ik niet zag aankomen: de verweving met de heksenvervolging, de omarming van hop en haar invloed op de samenleving en de redelijk plotse en overduidelijke overgang van een relatief kleinschalige ambacht met vele brouwers naar een industrieel proces met grote marketing en vooral gigantische brouwers maar veel minder in aantal.
Maar...
De teksten die op de tientallen schermen tevoorschijn komen gaan veel te traag, waardoor het voelt alsof ze je er langer binnen willen houden. Dat het beeldschermen zijn met droge tekst zonder animatie of ondersteunende beelden maken ze dan ook geen enkele meerwaarde. Waren het gewoon tekstborden zou mijn tijd veel meer gerespecteerd voelen. Dat zou allemaal niet zo erg zijn moesten diezelfde teksten niet vol zitten met idée-fixen en flagrante fouten in de uitleg doorheen het ganse parcours. Ik heb foto's getrokken van elk stukje tekst waar ik bemerkingen en opmerkingen op heb... of zelfs luidop "meen je dat nu echt" bij riep, en het waren er makkelijk een twintigtal.
Ik zei al eerder dat de nadruk op de cultuur lag... maar nergens wordt er iets gerept over de invloed van het buitenland op onze Belgische biercultuur, tenzij die negatief wordt geacht. Zoals de vermelding over de "overspoeling van Duitse Lagers en Engelse Ales" en hoe die onze verscheidenheid aan het wankelen heeft gebracht. Dat klopt uiteraard voor een stuk... maar dat ons "bruin bier" (Dubbel?) (English Brown Ales & Scotch Ales), Quads (Barley Wines) en zelfs Spéciale Belge, de gepresenteerde redder van de Belgische stijlen in het begin van de 20ste eeuw maar ironisch genoeg gebaseerd op de Engelse Milds & Bitters alsook Ierse Red Ales, allemaal inspiratie zochten op de eilanden over het Kanaal wordt met geen woord over gerept. Over de invloed van de Nederlandse protestantse kerk op hopgebruik is nergens iets van te bespeuren, maar dat de Engelsen Vlaamsche hop groeiden in de 16de eeuw wordt als iets zeer belangrijk in de Belgische biergeschiedenis geponeerd.
Over het brouwproces zelf dan! De nadruk ligt op de cultuur maar als je wil weten hoe bier gebrouwen wordt dan is er veel edutainment te vinden in het museum ook. En dat is meestal goed gepresenteerd en zelfs op originele manieren in beeld gebracht! Het hoogtepunt is waarschijnlijk het stukje waarin je figuurlijk in een fermentatie tank stapt. Dat je als bierleek wel moet inbeelden hoe een koelschip er uitziet is een beetje jammer maar zeker niet onoverkomelijk. De interactieve elementen bij het brouwen zijn wat druk maar wel schattig (en ook hier zitten wel wat kleine fouten in). Ik maakte in één van de simulators een heerlijke pastry stout met kaneel, chocolade en lactose als recept en het werd als "wansmakelijk" gepresenteerd. Welja ;)
Maar dan naar het dakterras en ook hier is het gebouw zelf en het zicht op Brussel er rond dé highlight. Want voor de 50 meest ongeïnspireerde taps ter wereld moet je het niet doen. Alles wat ik misschien nog wou drinken was trouwens "op" of was er gewoon niet te vinden. Onder Lambic/Geuze waren enkel Framboise, Kriek en (het toegegeven wel lekkere) Timmermans Blanche Lambicus (maar dat is niet mijn punt) op tap te krijgen. Niet gefruite en/of gesuikerde Geuzes alsook bijvoorbeeld Saison, Oud Bruin en Vlaams Rood waren enkel gerepresenteerd op fles. Doet me er aan denken dat ik het woord "zuur" op geen enkel moment heb gelezen of gehoord in het hele museum. Laat ik zeggen dat mijn bezorgdheid over de algemene aanwezigheid van grote brouwerijen in de bar dus jammer genoeg gegrond was en je even goed op de Grote Markt kon zitten, verrast worden zit er hier niet in.
Maar hier zijn we dan. We hebben eindelijk ons grote biermuseum en qua presentatie en opbouw kan het echt wel tellen. Jammer dat de inhoud vaak ofwel onvolledig, onjuist, dubbelzinnig en/of dubieus is en de selectie van geserveerde bieren in hetzelfde straatje vallen als zo veel bierkaarten op Belgische Café's: ongeïnspireerd en vooral zeer braaf. Iets wat de Belgische Biercultuur volgens mij niet is, maar velen wel graag zo gepresenteerd zien. Spijtig.