19/12/2024
𝐓𝐡𝐞 𝐄𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐬𝐭 lanceerde 𝑇ℎ𝑒 𝑊𝑜𝑟𝑙𝑑 𝐴ℎ𝑒𝑎𝑑 2025, waarin een jaar van onzekerheid en instabiliteit wordt voorspeld, waarin Trump de wereldhandel, economie en geopolitiek op zijn kop zet.
In de 39e editie van The World Ahead wordt een breed scala aan onderwerpen besproken, maar de top tien thema's voor 2025, samengevat, zijn als volgt:
1. 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐤𝐚'𝐬 𝐤𝐞𝐮𝐳𝐞. De gevolgen van Trumps overweldigende overwinning zullen van invloed zijn op alles, van immigratie en defensie tot economie en handel. Zijn "America First"-beleid zal ervoor zorgen dat vrienden en vijanden de soliditeit van Amerika's bondgenootschappen in twijfel trekken. Dit kan leiden tot geopolitieke herschikkingen, verhoogde spanningen en zelfs nucleaire proliferatie.
2. 𝐊𝐢𝐞𝐳𝐞𝐫𝐬 𝐯𝐞𝐫𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠. Over het algemeen deden zittende partijen het slecht in de ongekende verkiezingsgolf van 2024. Sommigen werden eruit gegooid (zoals in Amerika en Groot-Brittannië); anderen werden gedwongen tot een coalitie (zoals in India en Zuid-Afrika); anderen werden gedwongen tot samenwonen (zoals in Taiwan en Frankrijk). Dus 2025 zal een jaar van verwachtingen zijn. Kunnen nieuwe leiders leveren wat ze beloofden? Zullen nederige leiders veranderen? Zo niet, dan kan onrust volgen.
3. 𝐁𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐰𝐚𝐧𝐨𝐫𝐝𝐞. Trump kan Oekraïne ertoe aanzetten een deal te sluiten met Rusland en Israël de vrije hand te geven in de conflicten in Gaza en Libanon. Amerika's meer transactionele houding en scepsis over buitenlandse verwikkelingen zal onrust veroorzaken bij China, Rusland, Iran en Noord-Korea (het "kwartet van chaos") en meer bemoeienis van regionale machten, zoals we zagen in het door de crisis getroffen Soedan. Maar het is onduidelijk of Amerika het op zou nemen tegen China in een conflict over Taiwan of in de Zuid-Chinese Zee.
4. 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐞𝐟𝐯𝐨𝐨𝐫𝐮𝐢𝐭𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧. Voorlopig zal Amerika's rivaliteit met China zich manifesteren als een handelsoorlog, aangezien Trump beperkingen oplegt en tarieven verhoogt, ook voor bondgenoten van Amerika. Naarmate het protectionisme toeneemt, breiden Chinese bedrijven zich uit naar het buitenland, zowel om handelsbarrières te omzeilen als om nieuwe markten in het mondiale zuiden aan te boren. Zoveel voor ontkoppeling; Chinese bedrijven, die fabrieken bouwen van Mexico tot Hongarije, hebben andere plannen.
5. 𝐒𝐜𝐡𝐨𝐧𝐞 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞-𝐡𝐚𝐮𝐬𝐬𝐞. De Chinese overheid heeft de export van zonnepanelen, batterijen en elektrische voertuigen gestimuleerd om een zwakke binnenlandse economie te compenseren. Het resultaat is een door China geleide cleantech-hausse, waarbij de adoptie van zonnepanelen en netopslag de voorspellingen overtreft. En de wereld zal binnenkort leren of de wereldwijde emissies hun piek hebben bereikt.
6. 𝐍𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞. De centrale bankiers van de rijke wereld hebben de nederlaag van inflatie gevierd. Nu staan westerse economieën voor een nieuwe uitdaging: het terugdringen van tekorten door belastingen te verhogen, uitgaven te verlagen of groei te stimuleren. Velen zullen mogelijk ook hun defensiebudgetten moeten verhogen. Pijnlijke economische keuzes liggen op de loer. In Amerika zal het beleid van Trump de zaken erger maken: forse importtarieven kunnen de groei belemmeren en de inflatie weer aanwakkeren.
7. 𝐄𝐞𝐮𝐰𝐞𝐧𝐨𝐮𝐝𝐞 𝐯𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧. Amerika heeft zojuist zijn oudste president-elect ooit gekozen. Wereldleiders worden grijs, net als hun bevolking. Verwacht meer discussie over leeftijdsgrenzen voor politieke leiders. China is ondertussen op zoek naar economische kansen in een vergrijzende wereld. In delen van het Midden-Oosten daarentegen, dreigt instabiliteit door een groeiende jeugdpopulatie, in combinatie met een tekort aan banen.
8. 𝐂𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐀𝐈. Het is de grootste gok in de geschiedenis van het bedrijfsleven: er wordt meer dan $ 1 biljoen uitgegeven aan datacenters voor kunstmatige intelligentie (AI), ook al weten bedrijven nog steeds niet hoe ze het moeten gebruiken en zijn de adoptiepercentages laag (hoewel veel werknemers het misschien gewoon in het geheim gebruiken). Zullen investeerders hun zenuwen verliezen, of zal AI zijn waarde bewijzen, naarmate "agentische" systemen capabeler worden en door AI ontwikkelde medicijnen opduiken?
9. 𝐑𝐞𝐢𝐬𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧. De wereldwijde beweging van mensen, niet alleen goederen, krijgt te maken met toenemende wrijving. Conflicten verstoren de wereldwijde luchtvaart. Europa voegt nieuwe grenscontroles toe en het grensloze Schengen-systeem rafelt. De terugslag tegen "overtoerisme" zal in 2025 afnemen, maar de beperkingen die door veel steden zijn ingevoerd, van Amsterdam tot Venetië, zullen blijven.
10. 𝐇𝐞𝐭 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐥 𝐯𝐞𝐫𝐫𝐚𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧. Met moordpogingen, exploderende portofoons en gigantische raketten die met eetstokjes werden gevangen, was een les van 2024 om het ongelooflijke te verwachten. Welke onwaarschijnlijk klinkende dingen zouden er in 2025 kunnen gebeuren? Onze sectie 'Wild cards' biedt een selectie om op te letten, waaronder een verwoestende zonnestorm, de ontdekking van verloren gegane oude teksten en zelfs een nieuwe wereldwijde pandemie.
De editie van dit jaar bevat ook voorspellingen van het 'superforecasting'-team van Good Judgement en een interactieve grafiek over wereldwijde gerontocratie.